AeiTei.gr Πανελληνιεσ (Πανελλαδικεσ) Εξετασεις
•Βασεισ 2024 Εισαγωγησ Σε Μορια Για Ολεσ Τισ Σχολεσ •Μορια 2024 Πρωτων
•Σταστιστικα Για Τη Συμπληρωση Του Μηχανογραφικου Δελτιου
•Νεα Των Πανελληνιων Εξετασεων •Υπολογισμοσ Μοριων
 

Επεξήγηση εναλλακτικών εμφανίσεων των στατιστικών για τις επιδόσεις στα μαθήματα

Στις σελίδες του AeiTei.gr που εμφανίζονται στατιστικά για τις επιδόσεις στα μαθήματα (Στατιστικά για τις επιδόσεις στα μαθήματα των ΓΕΛ, Στατιστικά για τις επιδόσεις στα μαθήματα των ΕΠΑΛ και Στατιστικά για τις επιδόσεις στα Ειδικά Μαθήματα και τα αγωνίσματα των ΤΕΦΑΑ) υπάρχουν 4 επιλογές εμφάνισης των δεδομένων:
  • Πλήθος Υποψηφίων
  • Ποσοστό Υποψηφίων
  • Σωρευτικά - Πλήθος
  • Σωρευτικά - Ποσοστό
Όλες οι επιλογές εμφανίζουν τα ίδια δεδομένα (αυτά που ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας), αλλά σε διαφορετική μορφή. Ανάλογα με το λόγο για τον οποίο βλέπει κάποιος τα στατιστικά, μπορεί να είναι βολικότερη η μία ή η άλλη μορφή εμφάνισης.

Πότε προτείνονται οι γραφικές παραστάσεις με τα ποσοστά και πότε με το πλήθος των υποψηφίων

Οι γραφικές παραστάσεις με τα ποσοστά είναι χρήσιμες όταν θέλετε να σχηματίσετε εικόνα για το πόσο δυσκόλεψαν τα θέματα τους υποψήφιους σε σχέση με το πόσο είχαν δυσκολέψει τα θέματα του προηγούμενου έτους τους αντίστοιχους υποψήφιους.

Οι γραφικές παραστάσεις με το πλήθος των υποψηφίων, προτείνονται όταν θέλετε να κάνετε εκτιμήσεις για τις βάσεις, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι συγκεκριμένες και δεν εξαρτώνται άμεσα από το συνολικό αριθμό των υποψηφίων.

Τι θα δείτε αν επιλέξετε μία από τις δύο μορφές εμφάνισης με τη λέξη «Σωρευτικά»

Στις μορφές εμφάνισης «Σωρευτικά - Πλήθος» και «Σωρευτικά - Ποσοστό» σε κάθε γραμμή του πίνακα που περιέχει τα στατιστικά δεδομένα, αθροίζουμε το πλήθος των υποψηφίων (και το ποσοστό τους) που πέτυχαν επίδοση μεγαλύτερη ή ίση από αυτή που εμφανίζεται στην πρώτη στήλη του πίνακα.

Για παράδειγμα, αν επιλέξετε στο πεδίο Εμφάνιση των στατιστικών για τους βαθμούς κάποιου μαθήματος «Σωρευτικά - Πλήθος», στο σημείο 17 (οριζόντιος άξονας X) η καμπύλη βρίσκεται στο ύψος (κάθετος άξονας Ψ) που αναπαριστά το πλήθος των υποψηφίων που έγραψαν καλύτερα από (ή ίσα με) 17. Δηλαδή ίσος με το άθροισμα όσων έγραψαν από 17 έως 18 συν όσων έγραψαν 18 έως 19 συν όσων έγραψαν 19 έως 20.

Στο σημείο 0 του άξονα Χ η καμπύλη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο, που είναι ίσο με το σύνολο των υποψηφίων, αφού κανείς δεν έγραψε κάτω από 0. Στο σημείο 20 του άξονα Χ η καμπύλη είναι ίση με 0, αφού κανείς δεν έγραψε πάνω από 20.

Λεπτομέρεια: Για το σχεδιασμό των σωρευτικών γραφικών παραστάσεων (Πλήθους ή Ποσοστού ανάλογα με την επιλογή), υποθέτουμε ότι, στα διαστήματα για τα οποία δεν έχουμε αναλυτικά στοιχεία, ισχύει ομοιόμορφη κατανομή. Δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους υποψήφιους που έγραψαν από 18 έως 19 έγραψαν 18,1, πόσοι έγραψαν 18,5 και πόσοι 18,6. «Ζωγραφίζουμε» την γραφική παράσταση υποθέτοντας ότι ο αριθμός των υποψηφίων είναι ίσος σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Σωρευτικές και Μη Σωρευτικές εμφανίσεις. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα της Μη Σωρευτικής Εμφάνισης

Η μη σωρευτική εμφάνιση των δεδομένων μας είναι πιο οικεία, καθώς αναπαριστά τις πληροφορίες με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει. Αυτό διευκολύνει την κατανόηση των δεδομένων.

Μειονεκτήματα της Μη Σωρευτικής Εμφάνισης

Αν δεν δώσουμε την απαραίτητη προσοχή, οι μη σωρευτικές αναπαραστάσεις των στατιστικών για τις βαθμολογίες μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος ερμηνεία των δεδομένων.

Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα:
«Πώς θα επηρεάσουν τις βάσεις εισαγωγής οι επιδόσεις ενός συγκεκριμένου μαθήματος;»
και εμφανίζονται μη σωρευτικά στατιστικά, δεν αρκεί να δούμε μόνο σε ποια χρονιά υπήρχαν περισσότεροι ή λιγότεροι υποψήφιοι σε μια συγκεκριμένη περιοχή βαθμολογιών (π.χ. 16 έως 17). Για να κατανοήσουμε πραγματικά τον συνολικό αντίκτυπο, πρέπει να εξετάσουμε τι συνέβη με τους υποψήφιους που απουσιάζουν από αυτήν την περιοχή βαθμολογιών. Δηλαδή, αν σε μια χρονιά υπάρχουν λιγότεροι υποψήφιοι σε μια περιοχή, θα πρέπει να δούμε αν αυτοί πέτυχαν υψηλότερες ή χαμηλότερες βαθμολογίες σε σχέση με άλλες χρονιές. Μόνο έτσι μπορούμε να συμπεράνουμε την πραγματική εικόνα των επιδόσεων του μαθήματος και να βγάλουμε συμπεράσματα για την επιρροή του στα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Πλεονεκτήματα της Σωρευτικής Εμφάνισης

Βλέποντας τις καμπύλες που εμφανίζουν σωρευτικά τα δεδομένα, έχουμε έτοιμη την παραπάνω ανάλυση. Αν η καμπύλη μιας χρονιάς είναι σε ένα συγκεκριμένο σημείο πάνω από την καμπύλη της προηγούμενης χρονιάς, τότε αυτή τη χρονιά οι υποψήφιοι που έγραψαν καλύτερα μέχρι αυτή τη βαθμολογία, ήταν περισσότεροι..

Στο AeiTei.gr εμφανίζουμε στην ίδια γραφική παράσταση τις καμπύλες της χρονιάς που θα επιλέξετε και της προηγούμενης. Με αυτό τον τρόπο κανείς μπορεί με μια ματιά, να διαπιστώσει την διαφοροποίηση μεταξύ των δύο ετών στις επιδόσεις σε κάθε μάθημα.

Μειονεκτήματα της Σωρευτικής Εμφάνισης

Οι καμπύλες σωρευτικών αθροισμάτων δεν είναι πολύ συνηθισμένες και ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να καταλάβουμε πως λειτουργούν. Κάποιος (λόγω της εξοικείωσης του) μπορεί να προσπαθήσει να τις ερμηνεύσει σαν συνηθισμένες καμπύλες (δηλαδή καμπύλες που δεν απεικονίζουν σωρευτικά αθροίσματα). Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα βγάλει κανένα νόημα.

Συνοψίζοντας (Απλοί Κανόνες)

  • Για να εξετάσετε την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων, προτιμήστε να δείτε τα ποσοστά.
  • Για να εκτιμήσετε αν θα επηρεάσει τις βάσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω ένα μάθημα, προτιμήστε να δείτε το πλήθος των υποψηφίων.
  • Για να έχετε τη συνολική εικόνα για τις επιδόσεις των υποψηφίων μιας χρονιάς συγκριτικά με την προηγούμενη, δείτε τις Σωρευτικές Καμπύλες. Η χρονιά που η καμπύλη της βρίσκεται ψηλότερα σε μια περιοχή βαθμολογιών, είναι η χρονιά που είχε τις καλύτερες επιδόσεις γι' αυτές τις βαθμολογίες.
  • Παράλληλα με τη σωρευτική καμπύλη, δείτε και την απλή ώστε να κατανοήσετε τα αναλυτικά δεδομένα.

ΒΑΣΕΙΣ (ΣΕ ΜΟΡΙΑ) ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2024
Βάσεις 2024
Πεδία και σχολές μηχανογραφικού 2024

Βάσεις 2024 1ο πεδίο

Βάσεις 2024 2ο πεδίο

Βάσεις 2024 3ο πεδίο

Βάσεις 2024 4ο πεδίο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2023
Βάσεις 2023
Πεδία και σχολές μηχανογραφικού 2023

Βάσεις 2023 1ο πεδίο

Βάσεις 2023 2ο πεδίο

Βάσεις 2023 3ο πεδίο

Βάσεις 2023 4ο πεδίο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2022
Βάσεις 2022
Πεδία και σχολές μηχανογραφικού 2022

Βάσεις 2022 1ο πεδίο

Βάσεις 2022 2ο πεδίο

Βάσεις 2022 3ο πεδίο

Βάσεις 2022 4ο πεδίο


Τα στοιχεία για τα τμήματα και τις σχολές (πχ από ποια πεδία / τομείς είναι προσβάσιμα, αν απαιτούν εξέταση σε κάποιο ειδικό μάθημα κλπ) προέρχονται από το Μηχανογραφικό Δελτίο του 2024. Ορισμένα στοιχεία από αυτά ενημερώθηκαν από τα στοιχεία για τους συντελεστές βαρύτητας των Πανελληνίων 2025. Η ενημέρωση αυτή αφορά κυρίως τις σελίδες για τον Υπολογισμό Μορίων 2025 και για τους Συντελεστές Βαρύτητας. Αλλαγές που θα ισχύσουν στις Πανλλαδικές / Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2025 μπορείτε να δείτε στη σελίδα μας ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2025

Πηγές: Οι βάσεις των πανελλήνιων εξετάσεων και τα άλλα στατιστικά βασίζονται στα στοιχεία που ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας (minedu.gov.gr).

Οι βάσεις 2024 ανακοινώθηκαν στις 25/7/2024 17:40
 

Μοιραστείτε το στο Facebook (Συγκριτικά με το Προηγούμενο Έτος Στατιστικά για τις Βαθμολογίες - AeiTei.gr)Μοιραστείτε το στο Twitter (Συγκριτικά με το Προηγούμενο Έτος Στατιστικά για τις Βαθμολογίες - AeiTei.gr)  

+🔍+